Aan het laden...
Een moment a.u.b.

Vliegangst Belgen licht toegenomen in 2015

Onderzoek: ongelukken met MH17 en German Wings amper van invloed op vliegangst

Hasselt, 30 september 2015 – Meer dan een kwart van de Belgen (26%) geeft aan last te hebben van vliegangst. Vorig jaar bedroeg dit percentage nog 23%. Een lichte stijging, maar deze staat los van de vliegtuigincidenten, zoals die met MH17 en German Wings. De vliegangst onder Belgische reizigers is daardoor niet toegenomen. Slechts 9% geeft aan dat zijn houding is veranderd na de recente ongelukken. Zo blijkt uit een recent onderzoek van iVOX en Maxus in opdracht van online travel agent CheapTickets.be.

Van alle reizigers hebben vrouwen aanzienlijk meer vliegangst dan mannen (31% versus 22%). Volgens Annick Van Dyck, country manager CheapTickets.be wordt dit door deskundigen als volgt verklaard: “Vrouwen en mannen hebben over het algemeen andere angsten in het vliegtuig. Zo hebben vrouwen meer claustrofobie, angst om neer te storten en angst om zichzelf niet meer onder controle te houden. Mannen hebben meer last van hoogtevrees en zijn eerder bang, omdat ze geen controle hebben over het vliegtuig.”

Top 3 vliegangsten 2015

  • Neerstorten (77%)
  • Zware vlucht door een storm (74%)
  • Turbulentie (68%)

Schietgebedje bij turbulentie en rare geluiden vliegtuig

Van Dyck: “Al met al is vliegangst een irrationele angst. Gemiddeld zijn er in Europa zo’n 15.000 vluchten per dag en slechts zelden gaat er iets fout. De meeste reizigers veranderen hun gedrag dan ook niet.” Het onderzoek laat zien dat 54% van de reizigers zich bewust is dat een ongeluk altijd kan gebeuren terwijl 37% van oordeel is dat de kans heel klein is dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt. Hoewel de meeste mensen hun gedrag niet veranderen, doet toch 36% vaker een schietgebedje als ze in het vliegtuig zitten; vooral bij turbulentie (20%) of als het vliegtuig rare geluiden maakt (17%).

Klantenservice
CheapTickets.be
Internationale sites
Volg CheapTickets.be