De Voetbal Prijsindex

De index onderzoekt de kosten van het kijken naar voetbal in stadions over de hele wereld in 2021/22. Het laat zien waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen, gebaseerd op de kwaliteit van elke wedstrijd. Daarnaast laat het zien welke wedstrijden de meest waardevolle spelers bevatten en hoeveel fans per doelpunt betalen.

Bij CheapTickets is er niets waar we meer van houden dan reizen, maar voetbal komt toch ook wel dicht in de buurt. Elk jaar helpen wij duizenden fans om hun favoriete teams in het buitenland te zien spelen of om te reizen naar hun droomwedstrijden in steden over de hele wereld. Maar de pandemie heeft zijn impact gehad op de financiën van zowel fans als clubs. Om die reden hebben we besloten om de kosten te onderzoeken van het kijken naar voetbal in stadions in verschillende competities wereldwijd. We hebben ook gegevens vergeleken van de kwaliteit van elke wedstrijd om te laten zien waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen op het gebied van voetbal entertainment.

We zijn de studie begonnen met een analyse van de ticketprijzen in de nationale competities van de beste en meest historische voetballanden ter wereld. Om dit te doen, hebben we de kosten van het kijken naar een gewone wedstrijd en een topwedstrijd in elke competitie vastgesteld, waarbij we steekproeven hebben genomen van ticketprijzen voor zitplaatsen in twee gebieden van het stadion: achter het doel en langs de zijlijn. Vervolgens hebben we deze gegevens gebruikt om een gemiddelde prijsafwijking ten opzichte van de mediaan van de dataset te berekenen, zodat de prijs van een kaartje eenvoudig van competitie tot competitie kan worden vergeleken.

Daarna zijn we begonnen met het meten van de amusementswaarde die de fans in elk land krijgen. Eerst hebben we de totale marktwaarde berekend van de spelers in elke competitie om te zien waar de spelers met de hoogste waarde te zien zijn.

Hierna hebben we een score berekend die de verhouding weergeeft tussen de gemiddelde ticketprijs en de kwaliteit van elke competitie, die we hebben gebaseerd op de recente prestaties van teams in continentale competities en de waarde van de spelers.

Verder hebben we historische wedstrijdresultaten geanalyseerd om het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd in elke competitie te bepalen. Aan de hand van deze gegevens en de gemiddelde ticketprijzen konden we zien waar fans het meest en het minst betalen per gescoord doelpunt.

De daaruit voortvloeiende index biedt een uitgebreide analyse van wat het kost om in 2021/22 overal ter wereld voetbal te kijken, en waar voetbalfans dus het meeste waar voor hun geld krijgen.

Je bekijkt deze pagina op een telefoon. Om de data het beste op mobiel te bekijken, bezoek je deze link.

Dit element wordt niet ondersteund door je browser. Om de data het beste te bekijken, bezoek je deze link.

Methodologie

De Voetbal Prijsindex vergelijkt de kosten van het bijwonen van wedstrijden in stadions in verschillende landen over de hele wereld. De prijzen zijn afkomstig van officiële ticketsites van clubs in elke competitie en van platforms voor doorverkopers. Tevens wordt in de studie de kwaliteit van het voetbal in elke competitie geanalyseerd door de totale marktwaarde van de spelers, het aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd en de prestaties van de teams in continentale competities te berekenen. De daaruit resulterende index geeft inzicht in waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen.

Selectie van landen

De studie omvat 28 binnenlandse voetbalcompetities die werden geselecteerd op basis van hun wereldwijde betekenis, de prestaties van hun nationale teams of hun huidige belang in de voetbalwereld.

Prijsverzameling

De prijsverzameling vond plaats tussen 30 november en 12 december 2021. Voor elke competitie werden vier wedstrijden uit het seizoen 2021/22 geselecteerd. Eerst werden er tickets gezocht bij officiële bronnen ; wanneer deze niet beschikbaar waren, werd de doorverkoopmarkt gebruikt. In elk geval werd telkens de goedkoopste beschikbare optie geselecteerd.

Een gemiddelde van de verschillende ticketopties werd gebruikt om de afwijking van de mediaan van de dataset voor alle tickets te berekenen. De afwijking van de mediaan - het middelpunt van de gegevensverzameling - wordt berekend met de volgende formule:

(Price van het ticket - Mediaan van alle ticketprijzen / Mediaan van alle ticketprijzen

Alle prijzen in plaatselijke valuta zijn omgerekend in EUR aan de hand van de gemiddelde wisselkoersen per maand tussen 20 september en 20 oktober 2021. De wisselkoersen zijn afkomstig van Google Finance.

Steekproef van de wedstrijden

Om rekening te houden met het feit dat de vraag naar en de prijzen van kaartjes veranderen naar gelang van de teams die spelen, zijn de wedstrijden in de studie in twee categorieën opgesplitst: Premium-wedstrijden en gewone wedstrijden, die als volgt worden gedefinieerd aan de hand van de eindstand van het laatst afgesloten seizoen in elk land:

  • Premium- wedstrijden: wedstrijden tussen teams die in 2020/21 in de top vijf eindigden.
  • Gewone wedstrijden: wedstrijden tussen teams die in 2020/21 buiten de top vijf eindigden.

De steekproef werd samengesteld door prijsinformatie te verzamelen voor ten minste twee Premium-wedstrijden en twee gewone wedstrijden in elke competitie. Er werd voorrang gegeven aan de eerstvolgende wedstrijden om een beeld te krijgen van de huidige vraag en prijzen die supporters zouden tegenkomen wanneer ze op zoek zijn naar tickets.

Zitplaatsopties

Er werden ticketprijzen verzameld voor twee belangrijke zitplaatsen gebaseerd op de volgende criteria:

  • Zitplaats achter het doel: Zitplaatsen aan de korte zijde van het stadion, achter de doelen, waar tickets over het algemeen goedkoper zijn.
  • Zitplaats langs de zijlijn: Zitplaatsen aan de lange zijde van het stadion, parallel aan het veld, waar de tickets over het algemeen duurder zijn.

Om consequent te zijn bij het verzamelen van steekproeven uit stadions van verschillende grootte en met verschillende zitplaatsen, werd de steekproef altijd genomen van de laagste rij zitplaatsen, het dichtst bij het veld. Indien de zoekopdracht meerdere zitplaatsen opleverde, werd de goedkoopste optie gekozen.

Marktwaarde van spelers - Afwijking

Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de spelers, en daarmee de amusementswaarde voor de supporters te meten, is er gekeken naar de huidige totale marktwaarde van de spelers in elke competitie. Om een eenvoudige vergelijking tussen de competities mogelijk te maken, werd dit cijfer berekend als een gemiddelde afwijking van de mediaan van de gegevensverzameling aan de hand van de volgende formule

(Gemiddelde spelersmarktwaarde- Mediaan van alle gemiddelde spelersmarktwaarden) / Mediaan van alle gemiddelde spelersmarktwaardens

Bron: transfermarkt.

Kosten-Kwaliteitsscore

De kosten-kwaliteitsscore toont aan waar fans het meeste waar voor hun geld krijgen. Deze score is berekend aan de hand van een gemiddelde van de verzamelde ticketprijzen voor elke competitie met daarbovenop een samengestelde kwaliteitsscore die als volgt is berekend:

  1. De resultaten van de vertegenwoordigende teams van elke competitie in hun respectieve continentale competities werden bestudeerd. De volgende scores werden aan de teams toegekend op basis van hoe ver ze waren gevorderd in de competitie:
    Ronde van 32 = 0,20; Ronde van 16 = 0,30; Kwartfinales = 0,50; Halve finales = 0,75; Finale = 1,00; Winnaar = 1,50.
  2. Vervolgens werden de resultaten afgewogen ten opzichte van de totale marktwaarde van de deelnemende nationale competities (zie Marktwaarde van Spelers - Afwijking).
  3. Tenslotte werd de score gebaseerd op de gemiddelde toegangsprijs van de competitie.

De continentale competities die werden geanalyseerd zijn: AFC Champions League (Azië); UEFA Champions League (Europa); CONCACAF Champions League (Noord- & Midden-Amerika); CONMEBOL Copa Libertadores (Zuid-Amerika); UEFA Europa League (Europa); FIFA Club World Cup (wereldwijd). De resultaten van de laatste twee toernooien zijn gebruikt.

Gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd

Het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd werd berekend door het totale aantal gescoorde doelpunten in elke competitie tijdens het seizoen 2020/2021 te delen door het aantal gespeelde wedstrijden.

Kosten per doelpunt

De kosten per doelpunt werden berekend door de gemiddelde kosten van een ticket in elke competitie te delen door het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd.

Mis geen enkele promotie

Veilig, vertrouwd én voordelig boeken

Altijd de
beste deal

Binnen 5 minuten
je tickets per email

Alle airlines,
alle bestemmingen

Nederlandstalige
klantenservice